OBIECTIVE TURISTICE

 Principalele obiective turistice de pe Valea Bistriței

Sunt multe obiective turistice ce nu trebuie ratate dacă ajungeți la noi. E imposibil ca într-un sejur turistic să puteți vizita tot, de aceea vă recomandă să reveniți și să vă cazați în zone diferite pentru că nu aveți de pierdut. 

Localitățile principale ar fi Borca și Broșteni, pe această pagină vă vom prezenta principalele obiective din împrejurimi iar în alte articole viitoare vor fi prezentate și alte obiective de pe valea Bistriței.

Localitatea Broșteni

Când amintim de Broșteni cu siguranță cei mai mulți dintre voi se gândesc la povestitorul Ion Creangă și aventurile acestuia la Broșteni pe durata studiului precum piatra simbolică ce face referire la scena din opera „Amintiri din copilărie” în care casa Irinucăi este dărâmată de un bolovan.​”​ Vizita se poate face la bisericuța muzeu Ion Creangă în care acesta a învățat, în orașul Broșteni.

Bisericuța muzeu Ion Creangă 

Biserica din lemn a fost folosită de credincioşii din Broşteni timp de mai bine de 100 de ani, până în 1865, când boierul Alecu Baloş a construit un lăcaş mult mai mare, din cărămidă şi piatră. Această nouă biserică a existat puţin peste 50 de ani, deoarece în Primul Război Mondial, soldaţii austro – ungari au dărâmat-o. După terminarea războiului, locuitorii din Broşteni au continuat să meargă să se roage la vechea biserică din lemn, timp în care a fost ridicată o alta mult mai mare, ce a fost sfinţită în anul 1925.

Bisericuţa de lemn de la Broşteni are o istorie aparte, deoarece în interiorul ei, în anul 1840, a fost înfiinţată prima şcoală din valea Bistriţei. Boierul Alecu Baloş a fost cel care a dat naştere acestei şcoli, ce avea la început şase elevi, însă cu timpul au ajuns să înveţe aici 12 elevi. Cursanţii trebuiau să facă carte timp de cinci ani de zile, după care primeau un fel de atestat pe baza căruia se puteau hirotonisi. De asemenea, elevii învăţau aritmetică, geografie şi istorie. Niculai Nanu a fost primul dascăl al şcolii din Broşteni, el predând până în anul 1850. Acesta a murit un an mai târziu, fiind înmormântat în curtea bisericii. Cel mai cunoscut elev al lui Niculai Nanu a fost marele scriitor Ion Creangă, care la vârsta de 12 ani a ajuns la Broşteni, urmând cursurile şcolii înfiinţate în biserica de lemn.
Citeste mai mult: adev.ro/pbdhfa

Casa administratorilor Domeniilor Coroanei

Clădirea impresionează prin aspectul ei arhitectural iar în zilele noastre este folosită ca spațiu comercial și depozit.

"Prin instituirea Domeniilor Coroanei, ați afirmat din nou că monarhia ereditară constituțională este piatra angulară a edificiului nostru național și ați voit să-mi dați o nouă dovadă de iubire și de încredere. Primesc acest semn de devotament cu recunoștință și fiți încredințați că în Palatul Meu, care este al națiunii, toate ideile, toate simțămintele, toate nevoile cele mari ale țării vor găsi totdeauna un răsunet puternic și în toate împrejurările un sprijin călduros." În acest mod se adresa Regele Carol I corpurilor legiuitoare, la 8 iunie 1884, cu prilejul încheierii sesiunii în care s-au promulgat noua Constituție și Legea Domeniului Coroanei. Apoi, în anul 1866, era normal ca Parlamentul să voteze o listă civilă odată cu alegerea și urcarea pe tronul României a Princepelui Carol.

Valea Negrei până la Dârmoxa

Nu trebuie să ratați o expediție începând din Broșteni de-alungul Negrei în amonte până în localitatea Dârmoxa probabil cea mai pitorească localitate a văii Bistriței. Vă puteți aventura cu bicicletele, atv sau mașini off-road, puteți pescui pe râu sau pur și simplu campa în poienițele de lângă râu. Chiar recomandăm unitățile de cazare de pe valea Negrei și Dârmoxa, sunt gazde excelent de primitoare.

Odată ajunși la Dârmoxa nu ratați crescătoria de cerbi - citiți aici mai multe detalii: Crescătoria de cerbi Dârmoxa

Tot la Dârmoxa există un așa numit cuptor de ars var care datează din 1924

Satul Cotârgași și Mănăstirea Eden

Este de asemenea o localitatea cu oameni gospodari și foarte primitori. Frumos pentru o drumeție cu bicicleta până la duruitoare (cascadă locală), piatra scrisă (obiectiv turistic importantși Mănăstirea Eden - des vizitată de enoriașii din toată țara.


Mănăstirea Eden

Mănăstirea EDEN (În Biblie) Rai, paradis din satul Cotârgaşi este înființată în anul 1992, într-o zonă cu o priveliște rar întâlnită. De atunci şi până astăzi, frumusețea locului, săvârșirea zilnică a Sfintei Liturghii,ospitalitatea,munca şi rugăciunea celor 28 de viețuitori din Mănăstire au făcut ca acest loc binecuvântat să fie cunoscut de mulți creştini. Mănăstirea atrage şi datorită Părintelui Stareț Arhimandrit Varlaam Păstrăvanu. Cuvintele de învățătură,predicile,îndrumările duhovniceşti în spiritul Sfinților Părinți, cu graiul"vechilor cazanii" sunt tot atâtea motive pentru care preoți şi poporul caută acest loc.

Piatra Scrisă și Duruitoarea

Piatra scrisă", aşa cum o numesc localnicii, este o piatră de formă paralelipipedică, având lungimea în jur de 3 metri, înălţimea de aproximativ 2 metri şi lăţimea cam de 1,5 metri.
Stâncile menţionate sunt situate pe muntele numit Goia, care are o altitudine în această zonă de 1150 metri. Masivul pietros este situat între muntele Băişescu (1340 m) şi muntele Bâtca Comorii (1513 m), aparţimând subunităţii montane Sabasa din munţii Stânişoarei, parte a Carpaţilor Răsăriteni. Duruitoarea nu este altceva decât o cădere spectaculoasă de apă aflată tot în satul Cotârgași.

Localitatea Borca

Dacă de la Broșteni ne venea în minte scriitorul Ion Creangă și povestirile lui când vine vorba de Borca multora ne vine în minte din nou un scriitor, povestitor dar și nuvelist și anume Mihail Sadoveanu cu opera sa Baltagul unde amintește de Borca și Sabasa.

Fragment din rezumatul Baltagul 

După ce-și vinde restul de marfă negustorului evreu David, Vitoria pornește în zorii zilei de 10 martie, împreună cu Gheorghiță, pe drumul parcurs de Nechifor Lipan până la Dorna. Ei urmează cursul Bistriței, trecând prin Bicaz, Călugăreni (unde se despart de David), Farcașa, Borca, Broșteni și Crucea și întrebând peste tot dacă oierul dispărut a trecut pe acolo. În cele din urmă, Vitoria ajunge la Vatra Dornei unde află din registrele de vânzări că Nechifor cumpărase 300 de oi, învoindu-se apoi să vândă 100 de oi către doi gospodari munteni necunoscuți. Turmele de oi au fost trimise pe valea pârâului Neagra Șarului către popasul de iarnă de la Ștefănești (de la apa Prutului), iar cei trei tovarăși au pornit pe urmele lor.

Vitoria și Gheorghiță pornesc pe valea Negrei pe urmele turmelor de oi, trecând prin Șaru Dornei, Păltiniș, Dârmoxa, Broșteni, Borca și Sabasa și traversând apoi Pasul Stânișoara (pe Drumul Talienilor) până în Suha (localitate înglobată astăzi în satul Mălini). Ajunsă la Suha, Vitoria află de la crâșmarul Iorgu Vasiliu și de la soția lui, Maria, că au trecut acolo prin toamnă numai doi oieri și nu trei. Cei doi oieri, Calistrat Bogza și Ilie Cuțui, locuiau în valea Doi Meri și păreau că s-au îmbogățit brusc în ultima vreme, iar nevestele lor deveniseră fudule și începuseră să facă risipă. Chemați la primărie și întrebați, Bogza și Cuțui afirmă că au cumpărat toate oile lui Lipan și s-au despărțit de acesta la Crucea Talienilor, Nechifor întorcându-se înspre casa lui. După ce se sfătuiește cu Vitoria, crâșmărița Maria lansează un zvon în Suha că vânzarea oilor către cei doi gospodari este discutabilă, deoarece s-ar fi făcut fără martori și fără semnarea vreunui document doveditor.

Vf. Budacu, Borca

Am scris pe site deja un articol despre acest vârf muntos, cel mai înalt din munții Bistriței 1856m. Este foarte vizitat de pasionații de munte, camping și off-road. Sus, pe platou se află în construncție și o pârtie de ski pe care o așteptăm pentru a fi finalizată cât mai repede. Cel mai frumos traseu de parcurs este prin Borca, unde până să ajungeți pe platou veți avea parte doar de aer curat și natura în sălbăticia ei.

Valea Borcii

Dacă vreți totuși să fiți în natură dar nu vreți să urcați pe munte, la 5km de centru pe Borca sunt amenajate deja spații destinate camping-ului. Foișoare cu bănci și grătare, coșuri de gunoi pentru a respecta natura lăsând în urma noastră curățenie. Desigur pentru cei ce nu vor să doarmă la cort sunt și unități de cazare care își respectă turiștii, gazde foarte primitoare.

Drumul talienilor

Amintit de asemenea și el de Mihail Sadoveanu în romanul Baltagul, Drumul, construit în 1902-1904, la origine a avut un caracter în primul rând militar strategic și în al doilea rând comercial. După Lovitura de stat de la 23 august 1944 a fost teatrul unor lupte grele duse în porțiunea sa montană. Actual are însă un caracter preponderent turistic, acoperirea cu servicii turistice fiind centrată în arealul limitrof porțiunii estice. Tot în porțiunea sa estică gradul său de accesibilitate este semnificativ mai bun, ca urmare a investițiilor făcute în această porțiune în modernizarea și întreținerea infrastructurii sale.