TOP 5 LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTII ÎNAINTE DE A PLECA PE MUNTE
De cele mai multe ori când ieșim în natură, plecăm de acasă fără a ne gândi prima dată că trebuie să respectăm niște lucruri pe care să nu le facem pe munte și niște reguli de bază pe care trebuie să le cunoaștem. Dacă alegem un tur organizat cu ghid experimentat cel mai probabil ghidul va fi în măsură să filtreze persoanele potrivite pentru urcarea pe munte. Însă acest articol este dedicat grupurilor și persoanelor care se aventurează singure pe munte fără experiență montană.
Iată câteva reguli esențiale pe care trebuie să le știi fie că te aventurezi singur sau cu un grup de prieteni.
- Informează-te bine despre traseu.
- Consultă starea vremii înainte de plecare.
- Asigură-ți și verifică de mai multe ori echipamentul
- Pregătirea fizică și kitul de prim-ajutor pregătite.
- Informează-te despre fauna prezentă acolo.
- Informează-te bine despre traseu.
- Consultă starea vremii înainte de plecare.
- Asigură-ți și verifică de mai multe ori echipamentul
- Pregătirea fizică și kitul de prim-ajutor pregătite.
- Informează-te despre fauna prezentă acolo.
Mai sus sunt unele dintre cele mai importante reguli pentru o drumeție mai îndelungată pe munte sau chiar pentru dormitul la cort pe vârf de munte. Să le dezbatem una câte una.
Informațiile despre traseu
Cu siguranță nu vrei să urci pe un munte necunoscut înainte a afla detalii tehnice precum infrastructura turistică - dacă traseul dispune de borne sau indicații de orientare. Trebuie să mai cunoști de altfel și durata traseului, gradul de dificultate al acestuia, dacă sunt surse de apă în apropiere fără a ne abate prea tare de la traseu.Consultă starea vremii
Indiferent că muntele pe care doriți să-l explorați vă este sau nu cunoscut trebuie să luați în considerare și aspectul vremii, mai ales pe timp de iarnă când temperaturile din atmosferă se pot simți mult mai scăzute din cauza vântului. Iar vara la fel ploile torențiale sau chiar furtunile pot fi foarte ne-plăcute pe munte. E bine să fim precauți și să evităm ieșirele în aceste condiții meteo sau să fim foarte bine pregătiți.
Verificarea echipamentului
Înainte de plecare verifică-ți echipamentul de mai multe ori. Nu vrei să ajungi pe munte și să te trezești fără apă potabilă în primul rând sau chiar fără uneltele necesare precum: lanterna, sursă de foc și cuțit. De altfel echipamentul trebuie să fie unul adecvat gradului de dificultate al traseului - nu vrei să cari în spate un echipament foarte greu plin cu lucruri de care nu ai nevoie. Verifică în detaliu îi ia cu tine doar ce ai nevoie.
Pregătirea fizică și kit-ul de prim ajutor
Pregătirea fizică constă într-un aspect nesemnificativ deoarece dacă îndrăznești să te aventurezi fără a fi apt fizic, e simplu - de unde nu mai poți te întorci. Dar ce faci în cazul în care te accidentezi indiferent că ești sau nu apt fizic ? ei bine aici intervine obligația de a avea asupra ta un kit de prim-ajutor, foarte util în aceste cazuri. Kit-ul de prim ajutor montan în general este foarte ușor și ultra util, deci ia-l cu tine orice ar fi, precauția e mama înțelepciunii
Atenție ! zonă frecventată de urși
Dacă ai fost cel puțin o dată pe un traseu turistic muntos, într-o drumeție cu siguranță ai trecut pe lângă un semn cu avertismentul respectiv: Atenție zonă frecventată de urși sau atenție, vipere. Cei de la salvamont știu că urșii din zona traseelor au început să se obișnuiască cu oamenii de aceea recomandă să fiți puțin mai gălăgioși pentru evitare unui contact cu moș martin. În teorie nu are de ce să-ţi fie frică de animalele sălbatice. Și ele sunt speriate de întâlnirea cu tine. Să presupunem totuși că dați nas în nas cu el, nu vă apropiați de acesta încercând să-l hrăniți, pastrați-vă calmul și încercați să vă depărtați de acesta fără a rupe contactul vizual. Cât despre vipere, fie vară fie iarnă pe munte nu se merge în sandale ci în bocanci de munte cu șosete mai lunguțe. Pe traseu călcăm mai tare pe poteci pentru a ne face simțită prezența.